She, Danger, Home

Van oudsher is er een speciale band tussen mens en paard. Het is een van de langstlopende liefdesrelaties uit de geschiedenis en deze relatie is, door de eeuwen heen, door kunstenaars vastgelegd. Gefascineerd door deze passionele band tussen mens en paard ben ik op zoek gegaan naar wat deze relatie behelst en wat ons, nog steeds, in een tijd dat we niet meer afhankelijk zijn van dit dier, aan het paard bindt.

Een paard handelt vanuit instincten en heeft andere behoeften dan de mens. Bij het ontwerpen van een ruimte die bestemd is voor twee ongelijksoortige organismen is het dan ook noodzaak om deze instincten en behoeften te onderzoeken. Daarom heb ik gedurende een maand in een weiland geleefd om van daaruit een ruimte te ontwikkelen die zowel mij aan mijn behoeften voorziet als die van mijn paard ‘Danger’.

She, Danger, Home is een portret van een meisje dat tracht haar twee ‘thuizen’ samen te brengen en niet rust voordat dit in goede harmonie gerealiseerd is.

2010 i.s.m. Danger

Met dank aan:

Crit Coppen, atelier OZO, Publica Buitenreclame, Tamfilms en heel veel lieve andere mensen.

het begin was zwaar...

Het project She, Danger, Home is een onderzoek, ontstaan vanuit het verlangen mijn atelier en mijn paard, Danger, samen te brengen.

Immer op zoek naar een thuis, dromend van een wereld waarin ik de dingen kan doen die me voldoening geven en waarin ik, in alle rust en harmonie, samen kan zijn met mijn dierbaarste schat; Danger. Mijn leven in Amsterdam, waar ik woon en werk, mijn leven op stal, waar ik het gevoel had dat ik mijn paard zwaar te kort deed en mijn dromen; buiten wonen, leven en werken. Ik werd uiteengetrokken door deze drie “plekken” en wilde deze samenbrengen. Ik wilde een symbiose creeren waarin Danger “paard” kon zijn en ik mezelf kon vervolmaken. In overeenstemming met elkaar.

Dit uitgangspunt heeft me aangezet tot het onderzoeken van (wilde) paarden, van mezelf en wat het begrip ‘thuis’ omvat.

koffie!!

Inmiddels is het 2 jaar geleden dat ik 5 weken lang in een weiland leefde, samen met Danger. Vanuit dit project zijn mijn ogen geopend, vanuit deze ervaring ben ik op een andere manier naar mezelf, naar paarden (en in het bijzonder naar Danger) gaan kijken. Na afronding van dit avontuur staat mijn creatieve en geestelijke wereld in het teken van de prachtige dieren die paarden zijn.

Doordat ik Danger inmiddels vrijheid heb gegeven in een prachtig natuurgebied in Frankrijk en de basis voor het merk ‘be Danger’ gelegd is kom ik er eindelijk aan toe om mijn ervaringen en inzichten die ik opgedaan heb tijdens mijn project ‘She, Danger, Home’, uit te werken en te delen. Het project omvat meer beeldmateriaal dan de foto’s die ik hier toon. Het was een heftige, een emotionele en confronterende periode die afgewisseld werd met prachtige dagen, momenten en inzichten. Het begin was zwaar. Danger vond het een belachelijke onderneming en ik heb ‘s nachts aan de rand van het weiland gezeten, zachtjes tegen hem pratend, me schuldig voelend dat ik hem meesleurde in míjn droom, terwijl hij liever op stal had gestaan. Toch, langzaam maar zeker gingen we een kudde vormen en na twee weken tijd was Danger een ander paard en ik een ander mens.

Omdat het een omvangrijk verhaal is en ik tijd nodig heb om alles te ordenen en in een logisch verhaal te gieten zie ik dit blogartikel als een inleiding en hoop ik in de loop van de weken steeds een nieuw stukje te schrijven…

crit op de steiger

werk in uitvoering…

she danger home_03

she, danger, home_05

De band tussen Danger en mij is enorm versterkt en we kunnen elkaar, na 5 weken op elkaars lip gezeten te hebben, lezen en schrijven.

she, danger, home_07

Mijn kledingkast en douche.

she, danger, home_06

I <3 slapen onder de sterrenhemel.

she, danger, home_08

Door schade en schande ben ik de barbeque- queen geworden.

she, danger, home_09

Er zit een systeem achter hoor! En het werkte!

she, danger, home, 08

Niet altijd…

she, danger, home_11

Hier kijkt Danger echt naar ons alsof ie wil zeggen “in Godshemelsnaam; we wonen toch al samen, waarom moet er zo moeilijk gedaan worden??”

she, danger, home_13

Verlies van overzicht; het hoort erbij…

24/7 video opnamen

24/7 beeldmateriaal. Vertrouwen terugwinnen, dat stond niet in het scenario, maar was wel de harde werkelijkheid.

huiskamer- systeem

Het systeem! Boxes became the icon of freedom. In tegenstelling tot de huidige stalcultuur leefde niet het paard in boxen, maar ík.

een dagboek van 5 weken

Een dagboek, een verhaal…