Dare2Be schrijft mooie blog over be Danger!

Door Rebecca Kanne van Dare 2 Be

be Danger; een merk van vrijheid

Pak m beet een maand of twee werd ik op twitter gevolgd door @bedangerbefree en zoals altijd kijk ik dan even wie mij volgt en waarom ik zou terug moeten volgen. Op de site werd ik direct gegrepen door het verhaal achter dit bedrijf, het verhaal van de eigenares. En besloot ook meteen dat ik niet zomaar en alleen zou terugvolgen maar deze dame met spoed mijn netwerk in wilde trekken.

Het gaat Om Niki Clerx de eigenares van beDanger.  Naast de fijne koffie momenten die we al gedeeld hebben met uitwisselingen van kennis en netwerk, zat zij vorige week bij mij aan tafel om haar verhaal te doen want wat doet Niki nou eigenlijk?

De passie van Niki a.k.a beDanger 

“Ik ontwikkel en verkoop producten die allemaal het thema paarden dragen en een deel van de opbrengst gaat naar Roemeens paarden” begint Niki. Maar waarom dit Niki, en waarom ben je niet verder gegaan in je expertise als Architectural Designer?  Niki glimlacht en zegt “ik heb mijn Expertise als ontwerper en passie voor paarden gebundeld zodat ik mijn bijdrage kan doen in paardenwelzijn maar wel op mijn eigen manier.  Dit verhaal begon ooit met een paard dat door niemand gewenst was door het karakter van het paard, eigenzinnig. Dat vond ik rot dus heb ik een afspraak met de eigenaar gemaakt waar hij op dat moment stond, ik ging hem leasen. Dat is een tijd goed gegaan maar toen moest Danger toch weg. En op dat moment besloot ik om m te kopen. “

Dat is nogal een stap als je in Amsterdam woont.  “ja klopt, ik moest hem ook ongeveer 23 uur in een stal houden en dat was vreselijk. Dat was nou net niet wat ik voor hem voor ogen had, ik wilde hem juist een beter leven geven. Paarden hebben het nodig, zijn er op gebouwd, om veel te lopen en niet om stil te staan. Dus ben ik naar een andere oplossing gaan kijken. Een oplossing die voor ons allebei werkte en dat  werd tevens mijn afstudeerproject. In een wei in Weert kon Danger vrij rondlopen en ik bouwde er een onderkomen. Ik heb vijf weken met Danger samengewoond, hij vrij buiten en ik in mijn zelfgebouwde huisje. De beste tijd die we samen ooit hebben gehad, onvergetelijk.”

Dat zou voor de meeste mensen best ver gaan, hoe kom je op zoiets? “Danger heeft me geraakt” vertelt Niki, “en mijn liefde voor paarden teruggegeven. Ik weet niet precies wat het is geweest maar de klik tussen ons heeft ons allebei veranderd. En dan is het niet zo’n grote stap. Het is een eye-opener geweest waardoor ik weet waar ik naartoe wil. Namelijk wonen op een groot landgoed met een open atelier en de paarden vrij om mij heen.  Na die tijd in Weert moest ik terug naar Amsterdam en uitkijken naar een ander oplossing. Dat is Frankrijk geworden, Danger leeft nu vrij in een kudde en kan doen en laten wat hij wil. Ik heb mijn belofte aan hem kunnen  houden”.

Stoere producten

Ook nu na je prachtige verhaal blijf ik me afvragen, waarom dan die producten en waarom zet je zelf bijvoorbeeld geen projecten op ten behoeve van paarden? “Nou om hiermee het imago van de paardenbranche te wijzigen. Om te laten zien hoe tof het is om een paardenmeisje te zijn. Er is op dit moment gewoon niks qua leuke paarden spullen, kleding, en kado’s. Er zijn zoveel leuke producten op de wereld behalve in de paardenwereld, daar zijn het of westernachtige spullen of voor kleine meisjes.

Maar je doet meer dan een product verkopen en imago wijzigen, toch? “Ja” zegt Niki  “want verder is het zo dat je geld kunt geven aan een goed doel maar dan krijg je er verder niks voor terug.  Met het kopen van een van mijn producten draag je bij aan de vrijheid en een beter leefklimaat van Roemeense paarden. Paarden staan wat mij betreft symbool voor vrijheid.  Ze hebben mensen door de eeuwen heen op zoveel fronten geholpen en dat belonen wij eigenlijk niet echt goed. Daarom heb ik ook voor het project in Roemenië gekozen. De stichting die ik steun leert de Roemenen op een meer duurzame en effectievere wijze met hun paarden om te gaan. Zodat er vanuit de basis het bewustzijn geschept wordt dat goed voor je paarden zorgen voordeel biedt voor zowel de dieren als de eigenaar. Brandjes blussen heeft in mijn opinie geen zin. Er moet onderwezen worden aan mensen, die niet beter weten, om het algehele welzijn van deze paarden te verbeteren”.

En de producten zelf? “De producten van beDanger   zijn stoer en trendy en zo gaaf dat je ermee rond wilt lopen” zeg Niki enthousiast. “Daarnaast is alles speciaal door designers voor beDanger   ontworpen. Zijn ze zoveel mogelijk van fair trade materialen en met de hand gemaakt. Dat past bij de uitstraling van beDanger   en onderstreept mijn hele  visie”  vertelt Niki gepassioneerd.

Visie

Wat is jouw visie dan eigenlijk? Niki beantwoord de vraag net zo gepassioneerd als haar voorgaande relaas; “als we allemaal een heel klein beetje bijdragen om de wereld te verbeteren gaan we echt bijdragen in het geheel. Dat begint bij een gedachtegoed en dat maken we  tastbaarder met de materialen die we gebruiken. Bewust met dieren, jezelf en je naasten omgaan, bewust eten. En daarin is ook heel belangrijk dat iedereen niet bang is om zichzelf te zijn ongeacht wat de wereld van je vindt”.

En nu gaat ze echt los; “voor kuddegedrag is beDanger allergisch, ook al is een paard een kuddedier, wees je eigen kudde! En dat betekent ook dat je keuzes durft te maken die niet gangbaar zijn. Als je kijkt naar de huidige stalcultuur dan durft niemand de stap te wagen om paarden meer vrijheid te geven. In plaats daarvan moeten ze op stal staan de hele dag. De hoeven worden niet voldoende gemasseerd door het lopen en zijn ze vaker ziek. Dat omdraaien is lastig omdat er teveel (financiële) belangen meespelen, denk aan de dierenarts bijvoorbeeld”.

Voorzichtig nadenkend voegt ze eraan toe “en dat onderdeel is er nu bijgekomen, dat ik meer wil doen mbt het bewustzijn over het paardenwelzijn. Ik wil een voorbeeld zijn waardoor jonge meisjes denken “zo wil ik ook zijn en met mijn paard omgaan”. Ik probeer dan ook om de nieuwe paardeigenaren te informeren. Die hebben er belang bij dat het paard niet ziek wordt. Daar valt de verandering te realiseren. En door stoere leuke producten te verkopen, en diverse andere activiteiten trouwens, kom je dichterbij.”

Zichtbaarheid

Hoe laat jij beDanger zien eigenlijk. Via social media probeer ik zoveel mogelijk met een positieve draai te laten zien hoe mooi ze zijn. En om te laten zien dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat met paarden. En die misvattingen probeer ik mensen via social media op een positieve manier, ik wil namelijk niemand aanvallen, bewust te maken dat het ook anders kan. Ik gebruik wel elk kanaal op een andere manier en merk dat ik een duidelijke koers en strategie nog even mis.

Op twitter ben ik persoonlijker en dat werkt. Op Facebook deel ik meer ander artikelen. En op LinkedIn gaan we de diepte in. Daar zijn we echt in gesprek over hoe wij zaken kunnen aanpakken en veranderen op landelijk niveau.  Maar omdat je alles zelf doet gaat het niet altijd even snel. Ik besta nu bijna een jaar en merk hoeveel energie erin gaat zitten, energie die op dit moment nog geen resultaat oplevert. En dat is ook lastig als je het alleen doet, soms zou ik er wel iemand bij willen hebben. Een partner of sparringsmaat bijvoorbeeld.

Ik durf te vragen voor Niki

Sommige verhalen zijn zo uitzonderlijk dat je er gelijk voor gaat. Een soort van Virgin en Apple in spé. Niki verkoopt geen spullen, ze verkoopt vrijheid en heeft een diepere motivatie: een voorbeeld worden waardoor er gedragsverandering plaats gaat vinden bij nieuwe paardenliefhebbers. En wat heeft zij nodig om dat te realiseren, waar kunnen wij haar bij helpen?  Niki zoekt een sparringsmaat in de vorm van een Ambassadeur. Iemand die er net zo hard voor gaat als zijzelf en mee wil helpen beDanger   groter te maken. En ja natuurlijk: voor niks. Nog even, maar met een beetje visie begrijp je ook wel dat dit meer kan worden dan het nu lijkt. Ben jij die ambassadeur?

Door Rebecca Kanne van Dare 2 Be

 

Bekijk de website www.dare2be.eu, Rebecca geeft waanzinnig inspirerende workshops en trainingen. Bovendien schrijft zij steeds meer over dierenwelzijn, haar invalshoek sluit perfect aan bij die van be Danger; hoe op een positieve manier mensen bewust te maken van hoe het nu eigenlijk gesteld is op het gebied van dierenwelzijn…